Sain lahjaksi avaruustieteen professori Esko Valtaojan kirjan Kaiken käsikirja, ja tämän kirjoitukseni ajatukset kumpuavat esiin hänen ajatustensa puntaroimisesta. Valtaoja tunnetaan "tieteen popularisoijana", ja kieltämättä hänen lennokas kielensä on hauskaa luettavaa. Mutta ainakin yhdessä asiassa uskallan nousta professorin yksinkertaistuksia vastaan.
I got a book written by Esko Valtaoja, a Finnish professor of space science, and this text is a fruit of my reasoning of his thoughts. Valtaoja is known as one who is popularizing science, and undeniably his vivid style is nice to read. But I must oppose him at least in one thing.
On totta, että vanhan maailman opeissa koskien elämää ja sen ilmiöitä oli paljon yksinkertaistamisen varaa. Taikauskoinen ajattelu jumalten vihasta ja kostosta johti ihmiset monella tavalla vääristyneisiin käsityksiin koskien lähes kaikkea elämään liittyvää.
It's true that the doctrines of the ancient world concerning life and it's phenomenons had a need to be simplified. The superstitious thinking of gods' hatred and vengeance led people in many ways to wrong conclusions about life.
Asioiden yksinkertaistamisen tarve todettiin jo antiikin aikaan. Valtaoja nostaa esiin miletolaisen filosofin, Thaleen (n. 640 - 548 eKr.), joka oli sitä mieltä, että luonnonilmiöt pitää selittää järkisyin. Havaintovälineiden ja mittausmenetelmien parantuessa ja lisääntyessä käsitys meitä ympäröivästä maailmasta on kyllä selkeytynyt ja yksinkertaistunut aikojen saatossa.
The need of simplification was confessed even in the antique time. Valtaoja mentions a philosopher from Miletos, Thales (640 - 548 B.C.), who said that natural phenomenons must be rationally reasoned. After the visual aids and measuring methods were developed and multiplied during centuries human understanding about the world around us has been more clear and simple.
Tieteen vakkaan on kertynyt kuitenkin monenlaista viisasta ja vähemmän viisasta pohdiskelua, teorioita, oletuksia, väittämiä, lauseita, kaavoja, teoreemoja jne., joita tulevat tutkijat ja viisaat opiskelevat ja rakentavat niiden pohjalle uusia pohdiskeluja, teorioita, oletuksia, väittämiä, kaavoja, teoreemoja jne. Voiko vääristä palikoista syntyä oikea rakennelma tai väärin valituista sanoista oikea lause? Voiko Jumalan laskuista pois jättäminen johtaa oikeisiin päätelmiin?
However much wise and less wise thinking have been build up in the basket of science; speculations, theories, postulates, thesis, clauses, formulas, theorems etc. and always the new students and examiners are studying them and making their own speculations, theories, postulates, thesis, clauses, formulas, theorems etc. on the bases of them. Is it possible to make a right system from wrong components or does a right sentence be formed from false words? Is it possible to left God outside of our studies and to get a right outcome?
Tieteen vakasta löytyy myös evoluutioteoria. Se on siitä kummallinen teoria, että se on onnistunut soluttautumaan koko inhimillisen elämän joka haaraan. Se hallitsee ajattelua tieteessä, filosofiassa, musiikissa, taiteessa, psykologiassa, sosiologiassa, liike-elämässä, kasvatuksessa ja jopa teologiassa. Evoluutioteorian lähtökohta on Jumalan vastustaminen Luojana, ja tällainen ajattelu näyttää ohjaavan myös Valatojaa, avaruustieteen edustajaa.
We can find also the evolutionary theory in the basket of science. It's a peculiar theory, for it has succeeded in infiltrating in everything. It leads thinking in science, philosophy, music, art, psychology, sociology, business, education and even theology. The starting point of evolutionary theory is to oppose God as the Creator, and this kind of thinking seems to lead also professor Valtaoja, a spokesman of space science.
Se seikka, että kaikki "miljoonat yhdisteet koostuvat alle sadasta alkuaineesta, joista jokainen puolestaan rakentuu vain kolmenlaisista olioista: protoneista, neutroneista ja elektroneista" ei minun mielestäni tee tyhjäksi Luojan osuutta... päin vastoin... sehän todistaa, että kaikella on yksi ja sama tekijä/luoja. Ja vaikka "kaikki maailman miljoonat ja taas miljoonat eliömuodot jakavat saman geneettisen koodin", se ei mielestäni todista millään tavalla, että eläimillä ja ihmisillä olisi "yhteiset vanhemmat", vaan juuri sitä, että sekä eläimet että ihminen ovat saman Suunnittelijan/Tekijän aivoituksia. Ei tiedettä kannattaisi yksinkertaistaa liian paljon!
Although "millions of compounds consist of less than a hundred chemical elements and each of them of three things only: protons, neutrons and electrons " I don't think that it doesn't disqualify God's creation... conversely... it bears witness of one and the same author/creator for everything. And although "millions and millions of life forms have the same genetic code" I think it proves no way that animals and people have "common parents", but it testifies that both animals and people are planned and made by the same Author. I think too much simplification has been done in science!
Minun mielestäni Jumalan laskuista pois jättäminen on vaarallista ja järjetöntä! Ihminen voi olla miten viisas hyvänsä, mutta mitä merkitystä ja hyötyä on hänen teoreemoillaan ja lausumillaan, ellei hän huomioi kaikkein tärkeintä tekijää/Tekijää!
To left God outside of human thinking is too dangerous and absurd! Some persons can be super smart but are their theorems and thesis worth of anything, if they doesn't pay regard to God!
Jotkut viisaat antavat Jumalalle pienen mahdollisuuden, mutta riittääkö se tuottamaan viisaita vastauksia ja oikeita päätelmiä! Valtaoja sanoo kirjassaan mm. "jopa itse maailmankaikkeuskin on aivan mainiosti voinut ilmestyä tyhjästä" Hyvä! Tyhjästähän Elohim saikin kaiken ilmestymään, sillä hepreankielinen sana ברא (baaraa) merkitsee "tehdä olemattomasta oleva". Mutta sanoessaan biologien oivaltaneen, että "elämään ei sisälly mitään salaperäistä lisuketta, elonvoimaa", Valtaoja osoittaa ymmärtämättömyytensä jumalallista sanaa ja sen voimaa kohtaan. Kaikkivaltiaan Jumalan ylistyspsalmissa todetaan Elohimin taidoista näin: "Sillä hän sanoi, ja tapahtui niin, hän käski, ja se oli tehty" (Ps. 33: 9).
Some wise men give a tiny option to God, but does it improve their wise thesis and conclusions! Valtaoja writes in his book "it's possible that even the universe has outstandingly appeared from nothing." Right! It's what the Hebrew word ברא (baaraa) means: to make living things from nothing. But when he writes that biologists perceived that "in life there is no covert accompaniment" which he calls "elonvoima", Valtaoja testifies to me that he doesn't understand God's word and it's power. It's said in the praise psalm of the Allmighty: " For he spoke, and it was [done]; he commanded, and it stood fast" (Ps. 33: 9).
Valtaojan mielestä elämä on "pohjimmiltaan kemiaa, ja kemia sähkömagneettisia vuorovaikutuksia." Minä kysyn, mitä on kuolema? Maasta irti reväisty kasvi on kuollut, mutta maahan kiinni jätetty samanlainen kasvi elää ja kukoistaa, vaikka molemmissa on täsmälleen samat alkuaineet. Elävässä kasvissa vesi virtaa maasta lehtiin ja sen lehdet yhteyttävät. Mikä voima saa sen aikaan? Jumalan sana!
Valtaoja says that "basically life is chemistry and chemistry is electromagnetic interactions." I must ask, what is death? A plant which is torn out of the soil has same chemical elements as the plant which is still growing and doing well but the former is dead and the latter is not. Water is running through the living plant to it's leaves and they are photosynthesizing. What is the power which makes it possible? God's word!
Jumalan sanan valtava voima ei rajoitu vain maan ja universumin luomiseen, sillä myös ihmiskunnan lunastus perustuu hänen sanaansa. Jumalan sanan voimasta käynnistyi Marian raskaus, Jumalan sanan voimasta Jeesus kasvoi iässä ja armossa ja täytti hänelle uskotun tehtävän, Jumalan sanan voimasta kuoleman salvat murtuivat ja Jeesus astui haudasta ulos, ja Jumalan sanan voimasta kaikki Jeesuksen voittoon uskovat tulevat elämään uudistettuina olentoina ikuisesti.
The power of God's word is not limited only to the creation of this world and the universe, for even our redemption is based upon it. God's word caused Mary's pregnancy, in the power of God's word Jesus grew and developed and fulfilled the mission he had from God, God's word broke the hasps of death and Jesus stepped out of the tomb and in the power of God's word those who believe in the victory of Jesus shall live eternally as new-created beings.
Tämän tosiasian voi ymmärtää yksinkertaisella "lapsen uskolla". Tiede ja usko eivät sovi samaan koriin.
You can understand this fact only by "simple faith of a child." Science and faith don't mingle!
Hei Helinä.
VastaaPoistaOlipa kiva lukea tämä blogisi Esko Valtaojan kirja kommenttina. Itselläni on sattumalta lukemisen alla Esko Valtaojan kirja Ihmeitä, kävelyretkiä kaikkeuteen. Pidän Valtaojan pohdinnoista vaikka en allekirjoita niitä kaikkia. Teksti polveilee eteenpäin notkeasti. Otin tähän otteen sinun kommentistasi Valtojan kirjoituksiin. "Vaikka maailman miljoonat ja taas miljoonat eliömuodot jakavat saman geneettisen koodin," se ei mielestäni todista millään tavalla, että eläimillä ja ihmisillä olisi "yhteiset vanhemmat", vaan juuri sitä, että sekä eläimet että ihminen ovat saman suunnittelijan, tekijän aivoituksia.
Kivasti Helinä olen kommentoinut Esko Valtaojan kirjaa. Kiitos kivasta lukuhetkestä tällä blogillasi Helinä. K.A.
Kiitos uskollisesta kommentoinnistasi, Kauko.
VastaaPoistaValtaojan teksti sisältää äärettömän paljon asiatietoa, nimiä ja käsitteitä, joista maallikko ei ole koskaan kuullutkaan. Tuntuu välillä siltä, että hänen tekstiinsä on mahdotonta sanoa mitään muuta kuin "huh". Mutta on surullista todeta, että kaikki se tietomäärä ei ole kuitenkaan johtanut häntä todellisen Tietolähteen (Jumalan) luo ihailemaan hänen tietämystään ja taitojaan!